Fordele og ulemper ved hjemmeskolen

Fordel: Masser af tid til at hygge og lege ‘tegn noget med tre farver’!

Hjemmeskolelivet er først og fremmest mere fleksibelt. Nogle dage udnytter vi fleksibiliteten til fulde og gør ting, som vi ikke ville kunne med en almindelig skoledag. Udnytter friheden til at strukturere selv om bytte om på rækkefølgen. For et par uger siden tog vi f.eks. i svømmehallen om formiddagen og havde nærmest det hele for os selv… At kunne gøre det på en hverdag er helt klart i toppen af fordelene ved hjemmeskolen.

Nu hjemmeskoler vi jo ikke i den klassiske forstand. Altså som dem der aktivt har taget et valg om at trække deres unger ud af skolen. Vi er i Danmark samtidig med, at børnene er tilknyttede skolen i LA. Så de har undervisning online hver aften, og der er skoleopgaver sat af læren, som vi skal have lavet i løbet af ugen (Det har jeg skrevet mere om her). Det er altså en blanding af, at vi er fleksible om dagen, hvor vi kan lave skolearbejdet, når vi vil, men vi er bundet til undervisning online om aftenen.

Fleksibiliteten betyder også, at vi ikke behøver et vækkeur om morgenen. Det er temmelig fantastisk, at vi ikke skal op og ud af døren om morgenen. Jeg skal ikke haste på arbejde, og børnene skal ikke være i skole til kl. 8 nul dut. Vi kan lade ungerne sove til de vågner. De kan tage sig god tid om at vågne og dalre lidt, inden vi spiser morgenmad. Morgenstress er ikke længere noget, der fylder. Faktisk er den stressfaktor helt væk. Og det er da en kæmpe gave.

Den største ulempe er så til gengæld i vores setup, at vi er bundet til undervisningen online om aftenen. Aftensmaden skal stå klar kl 17.30 sharp. Børnene skal have energi til skolen, altså skal de nå at have ordentlig aftensmad. Vi kan ikke så godt spise sammen med venner eller familie, da vi skal være i skole. Dog er vi heldige at mormor og morfar ikke har noget imod at spise tidligt, så dem kan vi heldigvis godt være sammen med på en skoleaften:-)

Det kan også godt være svært for mig at være både mor og lærer. Der er helt klart dage, hvor Vida bare ikke gider at lave opgaverne, og så går det selvfølgelig ud over mig. Samtidig er jeg ikke altid lige tålmodig. Det indrømmer jeg gerne. Og så clasher vi fuldstændig. De dage er det virkelig hårdt at komme igennem programmet! Heldigvis er der også gode dage, hvor det kører fint og vi kan hygge os med at lave tingene. Så ja, for mig en ulempe at skulle være lærer. Som sagt har vi jo ikke valgt at hjemmeskole i klassisk forstand, og jeg ville da nok foretrække at de kom afsted.

Mange har også spurgt til, om børnene får mulighed for at se andre børn. Altså om de ikke savner noget socialt. Jeg synes bestemt, at det er vigtigt for dem at være sammen med andre end hinanden. Det er jo en anden dynamik, når det ikke bare er de to, der leger. Vi har været heldige at finde en form for legegruppe, hvor der er børn på alder med både Hugo og Vida. Vi mødes i gruppen en gang om ugen, og det er super skønt at de har mulighed for at finde venner der. Derudover ser vi selvfølgelig familie og venner med børn en gang imellem, så de også der kan lege med andre børn.

Jeg synes dog ikke, at de mangler noget til hverdag. De leger så godt sammen og har et fantastisk forhold. Vi har fået etableret vores egen lille hjemmehverdag, hvor der er mere fleksible rammer. Og selvom ulemperne nogle gange fylder mest, så overskygger fordelene lige nu. Vi nyder det så længe, vi er her i Danmark. Når vi skal tilbage til LA og skolerne (forhåbentlig) åbner, så er der igen vækkeur og morgenstress på programmet!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen